top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Tips voor twijfelkonten tijdens het ondernemen in de interieurbranche!

Iedere fase heeft zo z’n uitdagingen. Dit is mijn vijfde jaar als zelfstandig interieurontwerper en inmiddels ben ik aanbeland bij level II. Dat denk ik, want ik merk een verschuiving van mijn twijfels en onzekerheden.

 

Onzekerheid bij de start van je bedrijf

Als je net start mag je ongegeneerd overal onzeker over zijn. Heerlijk, alleen zie je dat niet als je er middenin zit.

 

In mijn geval:

Wat kan ik eigenlijk? Wat is mijn stijl en moet dat mijn uitgangspunt zijn of die van de klant? Wie is mijn klant en waar de f*ck kan ik die vinden? Kan ik hiervan leven? Waarom is er niet een lijst met tien punten die je kunt afvinken en dat dan je business loopt?

 

Die klanten kwamen er. Grotendeels via via. Mensen moeten zien en horen wat je kunt. Maar voordat het vliegwiel van je onderneming is aangezwengeld, dat kost veel energie.

 

Je hebt zoveel verschillende rollen: boekhouder (voor die paar journaalposten per jaar is het toch niet de moeite om het uit te besteden?), hoofd inkoop merchandise (visitekaartjes en uiterst belangrijke sluitstickers en pennen met logo), huisstijlontwerper, telefoniste (nee meneer, ik heb geen interesse in glasvezel, zonnepanelen en een andere energieleverancier), website ontwikkelaar, etc. Ik heb met veel plezier heel veel gas gegeven. En ja, die lat had achteraf gezien best wat lager gekund. Wat voor mij een 8 is, is voor een gemiddelde klant misschien al wel een 9. Maar ja, je wil je toch bewijzen.

 

Werkervaring is altijd relevant

Ik dacht dat mijn eerdere werkervaring (juridisch en HR) van weinig meerwaarde zouden zijn in vergelijking met ontwerpers die gelijk na de schoolbanken het vak ingerold zijn. En dan blijkt dat je met HR kwaliteiten mensen makkelijk kunt samenbrengen qua stijlen en dat adviesvaardigheden heel erg goed van pas komen als je mensen wil overtuigen van jouw ideeën en ontwerpen. Vreemde gewaarwording in het begin als mensen precies je adviezen gaan opvolgen. Huh, gaan ze nu echt die bank bestellen, slik? Een mooie en niet onbelangrijke meevaller: die énorme rugzak komt gewoon van pas!

 

Weinig inhoudelijke kennis

Ik heb een interieuropleiding gevolgd en ik heb gevoel voor interieurs, maar het interieurvak zelf is breed! Waar begin je? Waar haal je nog meer kennis vandaan?

Wat ik gedaan heb ik is zo’n beetje elke interieurbeurs, elke event, webinar en gerichte cursussen gevolgd en tijdschriften verslonden. Inspiratie kun je overal opdoen: vakantie, restaurants, shoppen, open dagen. Gaande weg heb ik mijn kennis en stijl (verder) ontwikkeld. Daar was eigenlijk niks moeilijks aan, alleen maar leuk.

 

You have reached Level II

Net als je denkt dat het goed begint te lopen, je wat meer routine hebt gekregen en je wat meer achterover kunt leunen, krijg je nieuwe twijfels: je hebt Level II bereikt.

 

Je maakt teveel uren per project en dat gaat wringen als je meerdere opdrachten tegelijk hebt. Een dag aanklooien met een moodboard is onder druk niet zo leuk meer. Zaken uitbesteden? En die website kan ook wel een upgrade gebruiken. Tijd voor een shoot van je afgeronde projecten. Sowieso wel goed, want mijn eigen stijl begint steeds meer vorm te krijgen bij mijn klanten en daar trek je dan ook weer de juiste nieuwe klanten mee aan.

 

Het ontwerpen van producten lonkt heel erg naar mij, na het ontwerpen van mijn eigen vloerkledencollectie vorig jaar. Aan de slag gaan met A.I. om te kunnen ontwerpen. Het ontwerpen van verlichting en mooie wandobjecten staat hoog op mijn lijst. Moet ik me hier meer op gaan focussen? Of denk ik dan teveel in hokjes en kan het naast elkaar?


En waar is die daadkracht van mij gebleven, wat houdt me tegen? Het komt even niet zo makkelijk. En een paar maanden regen droeg ook niet bij aan de feestvreugde. Joehoe, flow waar ben je?

 

Het lijkt soms of de hele wereld succesvol is. Ik weet ook wel dat dat niet waar is, maar het is dan lastig om dicht bij jezelf te blijven en trots naar je eigen journey te kijken.


Vertrouwen is het toverwoord bij mij heb ik gemerkt: in je business en in jezelf. Ik ga verder met ontwerpen en ga ervan uit dat ook uit deze fase een mooi ei tevoorschijn komt. Zoals altijd eigenlijk.

Struggelen hoort bij het ondernemerschap. Dus mocht je daar aanbeland zijn: hang in there! Het komt allemaal goed.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page