top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Go with the flow

Bijgewerkt op: 12 mei 2021

Ja, ik voel die vertwijfeling mensen, maar schroom niet. We gaan voor eigenheid, kwaliteit en duurzaamheid. Dat betekent dat ambachten on trend zijn!

Trend? Hè nee, jakkie, da meende nie. Mij nie gezien hoor!”.

“Oh nee?”

Nee, wij zijn meer van de tijdloos

“Oh ja? Wist je dat tijdloos ook een trend is?”

Hmmm, nimde gij mij nou in de maling?

Tja, trends, je ontkomt er niet aan. Maar don’t worry, als je kritisch kijkt naar wat je op de lange termijn mooi en/of functioneel en/of goed vindt en het bij jou past, is er niets aan de hand.

Wat ik bedoel met ambachtelijk? Een product is ambachtelijk als het op traditionele wijze gemaakt is met individuele aandacht van de maker tijdens het productieproces. Ieder item is uniek. Aandacht, kwaliteit en eigenheid zijn de kernwoorden.


De tijdgeest brengt met zich mee dat als tegenreactie op verspilling en massaproductie van waardeloze wegwerpproducten, we hernieuwde aandacht hebben voor ambachtelijke producten. Producten waarvoor we bereid zijn om meer te betalen en waar we zuinig op zijn. Custommade producten waarmee je je kunt onderscheiden van de massa. Dat kunnen dus ook vintage objecten zijn.

Het imago van het ambacht mag misschien nog wat afgestoft worden, want heel eerlijk, ik kom uit een tijdperk dat zelfgemaakte kleding armoedig was, handgemaakt keramiek servies spuuglelijk, Delftsblauw voor toeristen, haken/breien/macrameeën voor hippies en je oma (of je hippie oma) en gestoffeerde lampenkappen en kussens met franjes te tuttig voor woorden. En toch kijk ik opeens met hele andere ogen naar deze producten en vind ze ook serieus mooi! En waar heb ik het dan over? Het kan van alles zijn, maar hier volgen een paar van mijn favorieten:Mesmerizing lamp "Bolle" van heldere mondgeblazen bijna zeepbellen. Teer, chique en elegant.


De stoere eetstoel "Bok". De belijning van deze houten stoel maakt hem zo krachtig. In zwart ook heel mooi.


Een enorm eyecatcher in je interieur, deze ovale gekleurde spiegel van Studio Tjimkje. De kleuren vloeien als een soort olie in elkaar over. En geen enkele spiegel is hetzelfde.


Deze bubble vazen zijn te koop bij Cor Unum. Een keramiek atelier, waar je zeker een kijkje moet nemen als je in Den Bosch bent. Een keramiekwinkel en atelier gerund door professionals, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ze werken samen met topdesigners zoals Roderick Vos, Maarten Baas en Mae Engelgeer en ze zijn ook nog eens heel gastvrij als je een kijkje komt nemen. Niet onbelangrijk.


Gestoffeerde lampenkappen! Vintage lampenvoet eronder en je hebt gelijk een bijzonder stuk.


Handgeknoopt wandkleed. Wandkleden gaan al terug naar de tijd van de koude, tochtige kastelen. Goed voor de isolatie en akoestiek in een ruimte, maar vooral ook mooi. Voor mijn eigen paleis heb ik dit exemplaar geknoopt. Ik heb me laten inspireren door Milla Novo die met haar Zuidamerikaanse achtergrond het macrameeën weer sexy heeft gemaakt. Ik kan het iedereen aanraden, rustgevend en verslavend om te doen. Je hebt wel kilometers touw nodig en veel geduld om het zo strak te krijgen. Maar waar kunnen we anders die lockdown-avonden voor gebruiken.


En tot slot een prachtig vloer- of wandkleed van Mae Engelgeer. Zij is een van de meest belovende textieltalenten van het moment in Nederland (en daarbuiten).

Dat kan een trend dus ook doen: herwaardering van eeuwenoude tradities, vaak gemixt met nieuwe technologieën. Best of both worlds. Het lijkt tegenstrijdig, maar zo zie je maar dat trends niets anders zijn dan antwoorden op behoeften die we met zijn allen hebben als gevolg van ontwikkelingen om ons heen. Eigenlijk heel natuurlijk om je daar aan over te geven. Kost de minste energie: go with the flow. En je kunt dus schijnbaar ook massaal onderscheidend zijn. Kijk, dat biedt weer perspectieven.

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page