top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Hoe bereik je met een relatief kleine investering een groots effect in je interieur?

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Bij het gros van de interieurs is de standaardkleur op de muur wit (RAL 9010). Want daar kun je geen buil aan vallen: het oogt ruimtelijk en rustig, plus het is gangbaar. Klopt. Staat prachtig met bijvoorbeeld mooie kunst aan de muur.  Maar in heel veel gevallen saai, weinig uitstraling en een koele bedoening. Het is een kunst om een geheel wit interieur goed en gezellig aan te kleden. Scheelt ook wat voor soort pand het betreft. Een oud pand met hoge plafonds en oude sierelementen heeft van zichzelf al meer sfeer dan een nieuwbouw kubus.


Belangrijkste reden om voor kleur te gaan, is dat het een enorme sfeermaker is. Voor de goede orde: het hoeft niet om schreeuwende kleurenstatements te gaan. Een genuanceerde vleug groen, bruin of bijvoorbeeld roze (nee niet schrikken, heren) maakt al een wereld van verschil. Een juiste balans van kleuren, meubels en materialen zorgt voor rust en sfeer. Prima haalbaar voor mensen met minder lef en/of mensen die de rust willen bewaren. 


Maar ook met meer uitgesproken kleuren, wordt het niet automatisch onrustig. Zie de afbeeldingen wat kleur kan doen. Het geeft meer verdieping, maakt het interieur interessant en zorgt voor verbinding en eenheid.


Tegenwoordig krijg je met een bouwmarktverf al een heel mooi effect. Als je daar een schepje bovenop wil doen, dan ga je voor een duurder verfmerk. Je interieur krijgt er in dat geval nog een extra dimensie en uitstraling bij: de extra pigmenten zorgen dat het licht op ieder moment van de dag anders reflecteert via de muur. Of je gaat voor nog spannender: een verf met reliëf zoals kalkverf. 

Hoe bepaal je de kleur in je huis? 

  • Zoek naar een kleur die je aanspreekt en die past bij de rest van je interieur. De kleur moet de rest van je interieur verbinden, het moet een geheel worden. Als je geen idee hebt, zoek je eerst inspiratie op bijv. Pinterest, Instagram of in tijdschriften. Een aantal (grote) stalen van de verfwinkel wil ook helpen. 

  • Weet dat de kleur op de muur vaak anders uitpakt dan dat hij eruitziet op de staal. Dit komt door lichtinval, kunstlicht en schaduw. Vaak ziet het er op de muur ook donkerder uit, neem dus een tint lichter op je muur dan je in gedachten had. Van heel veel merken, kun je tegenwoordig een proefpotje kopen om een stukje te testen op de muur. Alhoewel ik voorstander ben van een hele wand. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de kleur. En mocht het niet bevallen, schilder je het zo weer over (maar misschien denk ik er te makkelijk over met een echtgenoot die heel handig is). De echte durfals schilderen tegenwoordig het plafond gelijk mee in een kleur. Ik merk dat veel mensen worstelen met kleur in het interieur. Mocht je wel kleur willen, maar niet goed durven omdat je het niet voor je ziet, neem dan contact met me op. Ik kijk graag welke kleur er mooi bij jou (je gezin), je huis/bedrijf en je interieur past en ik kan het tevens voor je visualiseren. Kijk ook eens op mijn Pinterest voor kleureninspiratie.
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page