top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverElvire Rombouts

Hoe zorg je voor een interieur dat langer meegaat dan een paar jaar?

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Wat was dat toch een mooie industriële kast…een paar jaar geleden. Nu kom je die stijl overal tegen. In ieder café, iedere wachtruimte en veel woonkamers. Op zich blijft de kast nog steeds mooi, maar toch lijkt een meubel in waarde te dalen als je ermee wordt doodgegooid. Als ontwerper/stylist kom ik heel veel meubels en accessoires tegen. Ik weet wat er te koop is en zie wat er nu in de meeste huishoudens populair is en wat eraan zit te komen. Toch heb ik in het verleden in mijn enthousiasme ook wel eens een meubel in een bepaalde stof of stijl gekocht. En dan blijkt na verloop van tijd dat ik erop uitgekeken ben, mede doordat ik het overal tegenkom. Zonde, daar baal ik dan van.

Dat geldt in algemene zin natuurlijk voor de gehele interieursector. Hoe zorg je dat je verantwoorde spullen koopt en er niet op uitgekeken raakt? 

Nu de trend (en nogmaals dat is geen vies woord, het gaat om een langdurige maatschappelijke ontwikkeling, niet te verwarren met hype) duurzaamheid behelst, zie je dat mensen zich gaan afzetten tegen producten van slechte kwaliteit, wegwerpcultuur, perfecte massaproducten, hypes, eenheidsworst, slechte arbeidsomstandigheden van de makers en de negatieve effecten van de producten op het milieu.We zijn op zoek naar circulair geproduceerde producten met een eerlijke prijs, bij voorkeur lokaal gemaakt, kwaliteitsproducten die langer meegaan en een bepaalde tijdloosheid uitstralen, waardoor ze minder snel vervelen, producten die eigen zijn. Imperfectie mag best. Het ambacht is terug van weggeweest. We willen handgeknoopte wandkleden, meubels met aandacht gemaakt door ambachtslieden, we willen keramieken mokken die net niet gelijk geglazuurd zijn, accessoires die bijzonder zijn en niet iedereen heeft, we willen op maat gemaakte meubels, zodat het aansluit op jouw specifieke wensen. Samenvattend zijn de kernwoorden van deze trend: duurzaamheid, kwaliteit, ambacht, bijzonder, eigen en tijdloos.


Hoe vertaal je dat naar je eigen interieur?

 • Koop producten en materialen van kwaliteit, waarvan je weet dat ze duurzaam gemaakt zijn. 

 • Koop natuurlijke materialen en producten, waar geen synthetische materialen voor gebruikt zijn, zoals, hout, wol, linnen, natuursteen etc.

 • Zorg dat je meubels een bepaalde tijdloosheid uitstralen. Het betekent dat het stukken zijn die nooit gaan vervelen. Bijvoorbeeld een iconisch design dat de tand des tijds al decennia lang heeft doorstaan, Het zijn designs die hun waarde behouden en met groot vakmanschap gemaakt zijn. Zoals bijvoorbeeld de Eames Lounge Chair. Maar het hoeft niet perse iconisch (en kostbaar) te zijn, het kan ook een meubel zijn met een eenvoudige, pure en duidelijke vormgeving. Tijdloze meubels blenden goed in diverse interieurstijlen, waardoor je met dezelfde meubels, andere stoffering, accessoires, kleuren en materialen een heel ander interieur kan neerzetten als je dat zou willen. En even voor de duidelijkheid: tijdloos betekent niet saai en zonder uitstraling.

 • Ga voor vintage.

 • Maak een interieurplan. Als duidelijk is welke sfeer, stijl, indeling en kleuren je in je interieur wenst, dan is het makkelijker om daar je meubel- en accessoirekeuze bij aan te laten sluiten. Zo voorkom je impuls-miskopen.

 • Cooldown: Kies meubels die niet in alle winkels liggen. Soms is het zo dat je iets kiest wat later een hype wordt. Als je twijfelt of iets echt aan jou besteed is, is het soms handig om het pas na een aantal maanden of een half jaar te kopen. Kijk of je er dan nog steeds even enthousiast over bent.Maar niets is zo veranderlijk als de mens: Het is toch wel leuk om zo nu en dan eens een andere sfeer, kleur of meubel neer te zetten. Hoe doe je dat dan verantwoord?

 • Mooie designmeubels en kwaliteitsmeubelen behouden hun waarde: laat ze veilen op Catawiki of zet ze te koop op Whoppah of Marktplaats. En daar kun je natuurlijk ook zelf weer een mooi stuk aanschaffen.

 • Lease je hoogwaardige meubels. Zo kun je bijvoorbeeld ook je kantoor uitrusten met die prachtige Vitra-stoelen. Ook minder hoogwaardige meubels kun je leasen. De vraag is of ze circulair geproduceerd zijn en wat ermee gedaan wordt als ze versleten/teruggebracht worden.

 • Kies kunst van de Kunstuitleen of zorg dat je zelf genoeg kunst hebt om van tijd tot tijd te wisselen

 • Zorg dat je meerdere bijzondere accessoires hebt, die je zo nu en dan kunt wisselen (of verkoop ze)

 • Verander de sfeer van je interieur in een klap met een andere kleur: wel met een duurzame verf. Kleine investering, groot effect (lees ook mijn stuk: "Hoe je met een relatief kleine investering een groot effect bereikt").

 • Schuur je houten vloer en geef hem een andere look met een duurzame olie of was.

Er zijn vast nog heel veel andere tips voor verantwoord inrichten. Hopelijk heb ik je in dit artikel op ideeën gebracht. Mocht jij hulp willen bij een verantwoord en bijzonder interieur dat niet snel verveelt, neem dan contact met mij op. Doordat ik weet wat er te koop is, bespaar ik je tijd en keuzestress. Op mijn website vind je meer info over mijn werkwijze, pakketten en tarieven. Ik denk graag met je mee!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page