top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Opgewekt en geïnspireerd de lockdown door: De bezem erdoor!

De bezem erdoor! Waardoor? Nou, door al die ongeorganiseerde rommel in je huis, waar je je al tijden aan ergert.

De ontspullen-trend is de reactie die voortvloeit uit de behoefte om zuiniger te zijn op de aarde. Dus geen onnodige spullen. En de spullen die je wel hebt, zijn er om gekoesterd te worden. Dat zijn mooie kwaliteitsproducten die lang meegaan, bij voorkeur ambachtelijk, lokaal vervaardigd op een verantwoorde wijze.

Maar ook gewoon het cliché: “Less is more”. Het geeft rust als je je niet hoeft op te winden over speelgoed of stapels tijdschriften waar je over struikelt.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is: zorgen dat alles een eigen plek heeft plus zorgen dat je alleen spullen hebt die er toe doen.

Qua interieur betekent het dat je genoeg kastruimte moet hebben. En er zijn spullen die je wél en niet in het zicht wil hebben. Dus bijvoorbeeld in een vitrinekast of op planken of juist in dichte kasten. En het is ook een kwestie van streng zijn. Als wij in dit gezin ieder minimaal vijf jassen en vesten aan de kapstok hangen, dan hangen er dus al snel zo’n kleine 30 jassen. Beetje overdreven...

Boerenverstand-tips

Ben bang dat ik je geen enorme eyeopeners meegeef, maar meer boerenverstand-tips:

  • Zorg voor voldoende kastruimte, alles een eigen plek.

  • Probeer bijzondere objecten zoals kattenbak, papierbak, paraplubak etc. te integreren in de kastruimte of op een plek waar je er niet tegenaan kijkt.

  • Wees streng. Maak een ronde door het huis en bedenk een opruim- of kringloopwinkeloplossing voor alle items waar je je aan irriteert als je erlangs loopt.

  • Koop minder en als je koopt, koop duurzaam.

  • Kinderhoekjes. Liever niet, tenzij je de spullen ’s avonds makkelijk uit het zicht kan opbergen.

  • Speelgoed bij voorkeur naar kinderkamers of speelkamer.


Speelgoed

Irritatie nummer één voor sommigen: het speelgoed waar ze tot over hun oren in zitten. Ikzelf ben anti kinderspullen in de woonkamer, ik heb het tot een minimum beperkt: een grote mand met deksel. En dat is vooral handig als je kleine kinderen hebt, die nog niet zelfstandig op hun eigen kamer kunnen spelen. Maar als ze ouder zijn, is eigenlijk alleen kastruimte voor knutsel en tekenspullen voldoende in de woonkamer. De rest wordt ’s avonds opgeruimd op de eigen kamers of de speelzolder en bij mij spelen ze steeds vaker op hun eigen kamer. Scheelt mij een enorme ergernis aan die plastic troep die ze in de loop van de jaren opsparen. Ook bureautjes met stoeltjes heb ik nooit beneden gehad. Ze kunnen prima aan de eettafel werken. Of ben ik nu heel ongezellig?

Dichte kasten


Kast op maat

Een kast op maat oogt heel mooi. Kun je af laten stemmen op al je wensen en straalt luxe uit. En als je onhandige hoeken of nissen hebt, kan het ook een slimme oplossing zijn. Onderste kast ontwierp ik voor een gezin. Een combi van display en uit het zicht opbergen. Daarnaast zorgt de kast dat de ruimte weer een functie heeft, terwijl in eerdere instantie er een soort loze doorloopruimte was ontstaan tussen de keuken en gang.


In de hal kun je ook veel rust creëren met een garderobekast inclusief een plek voor de schoenen. Alhoewel niet alle gangen daar ruimte voor hebben. Ik kan overigens altijd met je meedenken voor een nette garderobe-hoek of ontwerp voor een kast.

Vintage kast


Het hoeft niet allemaal nieuw, een oude kast is ook heel leuk en eigen. Je interieur krijgt karakter door meubels die niet gangbaar zijn, of die je in ieder geval niet in iedere doorsnee woonwinkel vindt. En wat dacht je van al die prachtige mid-century meubels. Die hebben zichzelf bewezen tijdloos te zijn (en kostbaar).


Open kasten


Boeken- en vakkenkast

Zelf hebben we een grote zwarte bibliotheekkast. Ooit hing er een trap aan, die enorm in de weg hing. En oorspronkelijk had hij een koloniale donkere houtkleur. Nog steeds ben ik er erg blij mee, hoewel de vakken enorm tot troep uitnodigen. En je hebt wel wat decoratieve elementen nodig om mee te pronken. De echte troepjes, zitten bij ons dan ook in de ensuite-inbouwkasten met kastdeuren ervoor.Boekenkasten staan gezellig. Kan wat rommelig overkomen, maar van mij zul je niet het advies krijgen dat je de boeken op kleur moet sorteren, ha ha.

En die dvd’s (of video’s!) en studieboeken uit het jaar kruik? Die hebben echt hun beste tijd wel gehad. Weg ermee.

Vitrinekast

Een mooie vitrinekast voor al mijn schalen (ik heb dus een schalen-tic, can’t help myself, en ik koester ze echt állemaal) staat nog op mijn wensenlijst. Maar ik denk dat ik die zou integreren in de keuken. Zie ook de inspiratieafbeelding. Want tableware mag gezien worden! In mijn geval een langetermijnwens: bij de loodgieter thuis lekt de kraan. Andere mensen adviseren is een stuk makkelijker dan mijn eigen huis inrichten..Uitmesten: Misschien een minder leuke klus om op te pakken, maar het geeft wel voldoening. Als je nog even in de stemming moet komen: laat je inspireren door opruimgoeroe Mary Kondo op Netflix.

Wil je dat ik met jou meekijk hoe je het beste een ruimte efficiënt kunt inrichten met voldoende kastruimte? Of dat ik een kast voor je ontwerp of er een voor je uitzoek? Denk ook aan een keukenindeling. Aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Volgende week: Kleur in je interieur29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page