top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Opgewekt en geïnspireerd de lockdown door: planten en bloemen

We waardeerden de natuur altijd al, maar als we teruggaan naar de basis, merk je pas hoe hoog deze behoefte op ons lijstje staat. Tijd dus om de natuur in huis te halen. En daarmee bedoel ik eigenlijk niet de kerstboom, maar flinke kamerplanten met lekker grote potten. Planten zorgen voor sfeer en diepte in een interieur. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof.

Zelf vind ik enkele grote planten het mooist. Een huis volgepropt met staande en hangende grote en kleine planten, een urban jungle vind ik te druk, maar leef je vooral uit als het je energie geeft.

Wat betreft de pot: het kan niet groot genoeg. Zie de afbeelding 1 en 4 voor grote ronde potten. Zo maak je van je plant een echte blikvanger.

Mijn favorieten:

  1. Musa (bananenplant), als deze eenmaal een goede standplaats heeft, groeit hij als een tierelier

  2. Monstera, makkelijke plant die snel groeit. Je kunt hem eventueel opbinden.

  3. Philodendron Xanadu, mooie volle plant met decoratief blad.

  4. Strelizia (Paradijsvogelbloem): een echte eyecatcher.

  5. Alocasia (Olifantsoor), sierlijke bladeren, Met een ruime pot wordt deze snel groot.
Supergroot vind ik ze het mooist. Maar hele grote planten zijn best prijzig. Wist je dat veel mensen hun te grote kamerplanten op Marktplaats aanbieden? Zo heb ik een hele mooie Alocasia op de kop getikt. Verder kun je de Musa, de Monstera en de Alocasia vrij klein kopen, deze zijn in een ruime pot binnen no-time groot. Of koop rechtstreeks bij de kweker. In lockdown is het natuurlijk handig om je planten online te bestellen, en vaak kan dat ook gewoon bij de bloemist om de hoek.

Geen groene vingers? Je komt er niet onderuit om planten aandacht te geven, maar het wordt makkelijker met:

  • een app (bijvoorbeeld Plantsome) die je herinneringen stuurt voor bewatering en voeding afhankelijk van grootte en standplaats per plant (Of gewoon zelf een terugkerende herinnering plaatsen in je telefoon)

  • een bewateringsbol die je vult en die langzaam zijn water afgeeft

  • goede ventilatie

  • goede luchtvochtigheid (met name in de winter)

Als je echt iedere plant dood laat gaan: zorg dat je uitzicht hebt op wat grotere beplanting, bijvoorbeeld in de tuin (in mooie potten) of aan de reling van je balkon, zodat de regen z’n werk kan doen. Trakteer jezelf op die mooie grote buitenpot met olijfboom of een andere groenblijver.
Bloemen

Zorg naast planten ook voor een bos bloemen. Zo’n flowerbomb op de eettafel maakt wel een verschil. Van een eenvoudig boeket ton-sur-ton rozen tot een weelderig plukboeket. Zelf heb ik

geluk een bloemist in de straat te hebben waar je de bloemen per stuk kunt kopen om zo zelf een veldboeket samen te stellen. Ridderspoor, grote roze en oranje kwaliteitsrozen, aangevuld met leeuwenbekken, lelies. Nou ja, noem maar op. Sluit een abonnement af voor maandelijkse of wekelijkse bloemenpracht. Of koop gewoon een bos bij de supermarkt. Maar zorg voor die extra kleuren- en geurenboost in je huis.

Vazen

En besteed daarbij extra aandacht aan de vaas. Denk aan glazen vazen met ribbels, een rooktint of andere mooie bruine tint in combinatie met messing. Qua vormentaal zien we de bol veel terugkomen. Keramiek is terug van weggeweest. Vazen met een ambachtelijk karakter, gemaakt van rauwe materialen en een “imperfect” uiterlijk (zie afbeelding 4). Heel decoratief met een enkele droogbloem erin.Volgende week: ongezellig dat gebrek aan menselijk contact: hoe zorg je voor extra warmte in huis?


Mocht jij behoefte hebben aan specifieke inspiratie of tegen een enorme irritatie aan lopen in de lockdown, laat het me dan weten. Dan kan ik daar de komende weken aandacht aan besteden.


Verder ben ik natuurlijk “gewoon” beschikbaar voor kleuradviezen tot en met verbouwingen aan toe. En leuk als je me volgt via een van de social media.


Ik wens je fijne dagen toe en een voorspoedig 2021.


Hartelijke groet,

Elvire Rombouts

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page