top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Opgewekt en geïnspireerd de lockdown door: Verlichting

Bijgewerkt op: 8 jan. 2021

Deze week heb ik nog geen verlichting mogen ervaren: het hele gezin is thuis. Ik heb wel wat uurtjes heel vroeg in de ochtend meegepakt en na kinderbedtijd. Dat is met een goeie bak thee helemaal niet verkeerd.

Hoe je meer sfeer kunt creëren in je huis, is met verlichting. Naast dat het natuurlijk belangrijk is dat je überhaupt wat ziet ’s avonds, zorgt de juiste verlichting voor ontspanning, ook overdag. De mooie elementen worden uitgelicht, gelijkmatige verlichting zorgt voor minder contrast en rust voor je ogen en het zorgt voor (heel Hollands): gezelligheid. En het ontbreken ervan kan het gehele effect van je comfortabele interieur juist teniet doen. Denk maar aan dat eettentje met die felle tl-verlichting.



Uitgangspunt bij de meesten: “Deze lamp vind ik mooi, waar zullen we hem zetten?”, of: “waar mis ik hier licht? Daar plaats ik een lamp”. Logisch en herkenbaar. In veel gevallen kom je hier een eind mee, maar vergis je niet, een goed uitgebalanceerd lichtplan, tilt je interieur echt naar een hoger plan. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.



Soort Verlichting

Zorg dat je drie soorten verlichting in je woonruimte hebt:


  1. Algemene verlichting: licht dat je aandoet bij binnenkomst of bijvoorbeeld als je (partner) stofzuigt. Het is egale en gelijkmatige verlichting. Bij algemene verlichting kun je denken je aan plafondlampen/spots en muurlampen die aangaan bij binnenkomst. Zijn deze voldoende aanwezig in de verschillende ruimtes? Is er overal licht bij binnenkomst van een ruimte?

  2. Functionele verlichting: verlichting die je nodig hebt bij een specifieke activiteit op een plek, zoals: koken, lezen, werken etc. Het is gerichte verlichting. Ga na of je op alle plekken waar je altijd een bepaalde activiteit verricht licht schijnt.

  3. Sfeerverlichting: verlichting voor het aanlichten van een object, bijvoorbeeld kunst of een kast en verlichting die je aandoet voor de sfeer. Als de eerste twee soorten verlichting goed verdeeld zijn, kun je je verlichting aanvullen met sfeerverlichting, zodat er een mooi evenwicht ontstaat.

En om het wat makkelijker te maken: sommige verlichting kun je combineren: een leeslamp die je kunt dimmen, kan dan tevens sfeerverlichting zijn Of spots van de algemene verlichting die je kunt dimmen naar sfeerverlichting. Dimmers zijn dus handig!



Licht volume

Welke sterkte moet je lichtbron zijn?

Vroegah werd alles uitgedrukt in watt. Tegenwoordig in lumen:

een peer van 60 Watt is nu circa 700-800 lumen.

een peer van 25 Watt is nu circa 200-300 lumen.


Dit onderdeel van het lichtplan is vrij technisch en hangt samen met allerlei factoren, maar in zijn algemeenheid: sfeerverlichting is minder fel, dus denk aan 200-400 lumen per lichtbron. Functionele verlichting, en algemene verlichting zijn feller, een leeslamp is bijvoorbeeld circa 500-700 Lumen per lichtbron. Schakel een expert in als je het echt goed wil doen (pick me!). En wederom: een dimmer doet wonderen.


Licht kleur

De kleur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Daglicht is 6500 Kelvin, een heel witte kleur. Gebruikelijk is dat lichtbronnen in je woongedeelte 2700 Kelvin zijn, dat is een warme tint. De tijd dat ledverlichting alleen maar wit of blauw licht gaf is voorbij, kies dus vooral ook voor ledverlichting (=duurzamer) in huis. In de badkamer of keuken kun je kiezen voor witter licht: 3000 tot 4000 Kelvin.


Inspiratie

Tussen deze teksten door heb ik een aantal van mijn favoriete armaturen geplaatst voor inspiratie. Wil je meer inspiratie, kijk dan ook eens op mijn Pinterest-bord: Lighting.

Volgende week: het nieuwe jaar in zonder interieur-irritaties.


Mocht je specifieke vragen hebben hoe je fijner de lockdown doorkomt qua interieur, neem dan contact met mijn op. Verder ben ik natuurlijk "gewoon" beschikbaar voor kleuradviezen tot en met verbouwingen aan toe. En leuk als je me volgt via een van de social media.


Groet,

Elvire


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page