top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Over the top

Opgewekt en geïnspireerd de lockdown door? Nou volgens mij zijn we een heel eind gekomen. Het viel niet mee, hele gezin thuis, op elkaars lip, worrying over Corona, onzekerheid m.b.t. mijn bedrijf, hoe het allemaal verder moet, toilet papier inslaan, dat soort dingen.

Aan de andere kant was het een goede time-out: veel minder sociale verplichtingen, clubjes, meer tijd thuis, minder gerace van hot naar her, back to basic en…klussen in het huis.


Januari ging bij mij op de automatische piloot en alles leek zo kleurloos. Maar nu het einde in zicht is, krijg ik de kriebels: Zin om te feesten, met massa’s vrienden te bbq-en, uitbundig te shoppen en naar verre oorden te reizen om sippend aan een Cava op het strand te zitten. Weg met die saaiheid en geborgenheid in je veilige bubbel. Betere tijden komen eraan en dus ook tijd om los te gaan in het interieur. Naast al die mooie rustige, kalme interieurs, is er behoefte aan drukke prints, kleur, contrast, goud, bloemen: een beetje leven in de brouwerij!


Romantiek

En waarom iets nieuws verzinnen als we kunnen teruggrijpen op hele mooie motieven uit de Arts & Crafts periode. De romantiek is terug: bloemen, kant, broderie. Het zou wel kunnen kloppen: de beweging ontstond halverwege de 19e eeuw als tegenbeweging op de lelijke massaproductie uit de industriële revolutie. Het ambacht in combinatie met schoonheid. Daar staan we nu ook: de wens voor duurzame ambachtelijke spullen als reactie op de waardeloze plastic weggooicultuur.

In de Arts & Crafts periode werd overvloedig gebruik gemaakt van beelden uit de natuur. Zie het behang van William Morris. Levendig en met mooie kleuren. Ik vind het er gezellig Engels uitzien. In Engeland hebben ze een voorliefde voor druk bloemetjesbehang. Vaak tot de in de badkamer aan toe. Ik zou zeggen een wand in de slaapkamer of kinderkamer. Of op de gang met een mooie lambrisering eronder of op het toilet.


Art Nouveau

Voortvloeiend uit de Arts & Crafts periode kwam de Art Nouveau of Jugenstil. Sierlijke, organische afbeeldingen met de natuur als uitgangspunt. Zie het behang van Farrow & Ball.

Al sinds mijn jeugd ben ik dol op de afbeeldingen van Mucha. Sierlijke, zwierige kunst in pasteltinten. Een enorme uitvergroting op plexiglas, in de hal, zou hier niet misstaan (note to self).Art Deco

Als tegenhanger op de Art Nouveau, kwam begin 20ste eeuw de Art Deco. Deze stijl herken je aan de geometrische patronen en strakke belijning. Maar als we het over the top hebben: vaak met een luxe uitstraling door de gouden motieven. Dus behang dat muurtje in die nis met een gaaf art deco behang of geef de eethoek die sjieke upgrade.Nature

Haal binnen die natuur! Helemaal met de kleuren van nu: het behang van Inkiostro Bianco. Grote planten en bloemen in warme aardse tinten.


Of juist het groene dromerige gevoel dat Glamora oproept. Sfeervol, een groen statement, maar toch subtiel. Op de afbeelding is het behang toegepast in een badkamer. Je zou er maar op uitkijken vanuit je ligbad. Pure luxe, zou ik zeggen. Prijzig kan behang wel zijn, maar zie het als kunst waar je iedere dag van geniet.

Genoeg aanknopingspunten om ons sobere en rustige interieur te verlevendigen. Kun je geen keuze maken? Vind je het lastig om een gaaf behang te matchen met de rest van je interieur? Ik kijk graag met je mee en zorg voor eenheid in kleur en stijl. Daarnaast kan ik je inspireren met vele schitterende behangen. Schroom niet om contact op te nemen. Ik antwoord altijd!

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page