top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Milaan 2021: de Trends

Bijgewerkt op: 27 jun. 2022

Van uitstel, kwam geen afstel: in september vond de jaarlijkse designbeurs in Milaan eindelijk weer plaats. Een beurs? Klinkt saai, Elvire… maar niets is minder waar!

Naast een ongekend groot beursgebouw in een buitenwijk, is de stad opgedeeld in Designwijken. En als de hele wereld op visite komt, dan wordt er flink uitgepakt. Het beursgebouw staat vol met grote merken, maar ook met startende designers. Dit jaar helaas een stuk minder groots van opzet, maar gelukkig maakte de binnenstad een hoop goed.

Wat het zo inspirerend maakt? In de stad zijn de locaties verdeeld over eigen winkels en andere gebouwen waar je op eigen houtje naar binnen kunt wandelen. Er worden lege industriële panden en protserige palazzo’s afgehuurd waarin de designmerken hun nieuwste collecties, ideeën en innovaties showen. Ook kan het zijn dat je via een gallery, zomaar door kan lopen via een groene binnentuin naar een met marmer bekleed trappenhuis en opeens in een woonhuis staat dat van top tot teen is gehuld in een of andere prachtige stijl.


Sinds een aantal jaren staat een groot deel van Nederlandse ontwerpers (van veelbelovend tot gevestigde namen) op het Masterly event dat in het Palazzo Turati wordt gehouden. Je kijkt er je ogen uit.En een andere must see: de gallery van Rossana Orlandi. Een aantal verdiepingen van een oud woongebouw met een gave binnentuin overwoekerd door druivenranken. Deze excentrieke dame wordt gezien als een van de invloedrijkste persoonlijkheden op het gebied van design. Haar gallery heeft over de jaren met name onbekende veelbelovende designers ontdekt en wereldwijd bekend gemaakt. Zo ook Maarten Baas en Piet Hein Eek.Niet alleen voor de vakidioten, maar ook voor de “gewone” designlover een hele laagdrempelige manier om inspiratie op te doen en Milaan te verkennen. Mijn advies: boek alvast een hotel voor april 2022 en trek er minimaal drie dagen voor uit. Go!

Je zou het niet zeggen, maar het is echt hard werken als je vanuit je professie deze beurs bezoekt: mijn dagen waren tot de nok toe gevuld met hele routes om allerlei pareltjes en hotspots te bezoeken. Wel afgewisseld met een fijne lunch en een goed diner op een mooi terras.

I confess: Ik kan me al de hele dag verheugen op een eenvoudige pasta aglio olio. Maar nu even serieus.

De trends: die komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Wel heeft de pandemie bepaalde ontwikkelingen versneld:

  • Flexibel interieur: We gaan naar een meer fluïde manier van leven. Functies lopen in elkaar over. Het gebruik van ruimtes dus ook. Zo zag ik de apparaten in een keuken verwerkt in mobiele zuilen die je kunt verplaatsen of de kookplaat verwerkt in een gedeelte van de eettafel. Minder rigide verdeelde ruimtes: eerder een grote ruimte die is opgedeeld door kleinere afsluitbare ruimtes of door driekwart hoge wanden die je ook weer kunt veranderen. Je huis wordt het uitgangspunt voor werk en privé en moet dus ook multifunctioneel zijn. Van alle technische gemakken voorzien om online of fysiek het middelpunt van je sociale leven te zijn, maar ook een stilte gebied waar je je juist kunt afzonderen van alle dagelijkse prikkels.


  • Groen wordt nog veel meer onderdeel van het interieur. Waarom zo’n groot verschil tussen binnen en buiten? Tijdens de lockdown zijn we de natuur gaan herwaarderen en willen we er ons mee omringen. Waarom een mini pannenkoekplant als je een hele bananenboom kwijt kunt? Laat die tuin gewoon doorlopen in je woonkamer, badkamer of slaapkamer. Of als je geen tuin hebt, maak van je woning tevens je tuin.


  • Duurzaamheid zie je niet alleen terug in productiemethodes van design, maar ook door te kiezen voor kwaliteit. Ik zag veel design klassiekers voorbijkomen. Herwaardering voor al het moois dat we al hebben. Tijdloze designs behouden hun waarde. Eindelijk een excuus om die veel te dure fauteuil van Pierre Paulin aan te schaffen! Dat vertaalt zich ook in de materialen die lang meegaan: marmer en andere natuursteen soorten zijn alweer een tijd terug van weggeweest.


Als ik door mijn 10.000 gemaakte foto’s scroll, word ik weer helemaal enthousiast. Nog veel meer dat ik gezien heb en met jullie wil delen: volgende maand meer over de in Milaan gespotte kleuren, stijlen en texturen. Keep you posted!

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page