Nu thuiswerken een structureel onderdeel van het werkende leven is geworden, neemt de behoefte aan een goede bureaustoel toe. Maar vooral ook een mooie…
Het woord “bureaustoel” roept bij mij een associatie op van een zwart onooglijk gedrocht: zo’n veel te grote, logge stoel met bijgeleverd handboek dat onderin je lade ligt te verstoffen en waar je oneindig naar de juiste instellingen zoekt door aan alle knoppen te draaien en te trekken. Ik kom meestel niet verder dan de “omhoog-omlaag” knop. Het idee van zo’n apparaat pontificaal aan je eettafel of aan je net afgestylde werkplek, schrikt velen af. Waardoor je blijft zitten op een stoel die voor handen is en je al snel last krijgt van je rug, arm of schouder.
Gelukkig zijn er ook mooie én ergonomisch verantwoorde stoelen. Drie voorbeelden hoe het ook kan:
De Vitra ID Air van Antonio Citterio. Een klassiek ogende bureaustoel, maar met moderne rug, in veel kleuren en materialen waar je uit kunt kiezen. De transparante rug zorgt dat ie minder massief oogt, zeker in combinatie met frisse kleuren.
De knetter moderne, onconventionele Capisco van Håg, Peter Opsvik (de ontwerper van de Triptrapstoel). Een volledig circulaire stoel met zadelzitting, die een dynamische zithouding bevordert. Je kunt op verschillende manieren op de stoel zitten (waaronder achterstevoren en half staand).
De iconische Aluminium Chair, met half hoge rug of hoge rug uit 1958, van ontwerpersduo Charles & Ray Eames. De stoel heeft een kantelbaar zittingsmechanisme en is comfortabel doordat het leer of de stof zich aan je lichaam aanpast. Bij de klassieke modellen zijn vaak minder verstelmogelijkheden.
Waar let je op bij de keuze van je bureaustoel:
Zithoogte: Voeten plat op de grond of anders een extra voetenbank. Knieën 90-110 graden gebogen.
Zitdiepte: Stoelrand niet tegen je knieholte aan, maar ruimte ertussen.
Rug: Lendensteun die goed in je lende past.
Arm: Armen in een hoek van 90 graden op je bureau. Bij armleuningen: even hoog als je bureaublad waarbij ellebogen ondersteund worden. Ellebogen zo dicht mogelijk tegen het lichaam.
Bij een mooie stoel hoort vaak ook een hogere prijs. Mocht je in loondienst werken, dan zou je je werkgever om een vergoeding (of een tegemoetkoming bij die al te mooie klassieker) kunnen vragen voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Via de WKR heeft de werkgever sinds dit jaar verruimde mogelijkheden om te zorgen dat je ook thuis goed kunt werken. Lukt het integreren van je werkplek in de rest van je interieur niet? Of heb je sowieso inspiratie nodig voor een buitengewoon mooie en functionele werkplek? Ik denk graag met je mee. Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.
コメント