top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

What's hot and what's not

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Zelf zie ik veel interieurs voorbij komen. Een beetje al te veel soms. Wat mij opvalt?


Not

Het industriële interieur zie je nog steeds veel. Kijk maar eens naar cafés, lunchtenten, kappers en bij mensen thuis. Ja, en sommige dingen die je vaak ziet, gaan vervelen.


In iedere Funda-woning zie je de welbekende zwart stalen deur. Ik zou zeggen probeer te variëren. Zo’n taatsdeur is bijvoorbeeld ook heel mooi in een bronskleurige versie en geeft net dat stijlvolle accent. En een strak stalen servieskast met glas, staat in meerdere interieurstijlen prachtig. Maar de zwart stalen rekken met robuuste planken en de zwarte draadstalen lampenkapjes mogen van mij gestolen worden. Evenals de bakstenen muur. Industrieel is wat mij betreft not hot. Maar ja, wie ben ik om dat voor jou te bepalen? Bij twijfel: kijk het een half jaar aan en als je het meubel nog steeds waanzinnig mooi vindt, koop het dan.

Hot


Wat wel in opmars is, is de Japandi-stijl. Een kruising tussen de Wabi-Sabi-stijl en het Scandinavische interieur. Waarbij Wabi-Sabi staat voor een interieur/levensstijl waarbij het niet draait om perfectie, maar om eenvoud, bescheidenheid en rust. Een sober interieur met grijs, beige en zwarttinten en ambachtelijke donker houten meubels en doorleefde materialen. Het Scandinavische interieur kenmerkt zich ook door rust, ambachtelijke (vaak licht gekleurde) houten meubels, maar ziet er gelikter uit dan de Japanse versie en kenmerkt zich door zachte tinten, vaak pastels. Samengevoegd dus de Japandi-stijl (en nee die naam heb ik niet zelf verzonnen).
Maar ik spot ook een Ibiza 2.0-stijl of de New Mediterranean style. Waar eerst overvloedige kussens, tapijten en een veelheid aan boho accessoires je meenamen naar je favoriete vakantie-eiland, heb je nu ook een meer gestileerde versie, waar organische vormen, zachte stoffen, natuurlijke materialen, beige, bruin en zacht roze tinten, maar vooral ook aardse terra tinten een hoofdrol spelen. De nadruk ligt hier op rust en de natuur. En ik vermoed dat het verlangen naar een relaxte thuiscocon, het vakantiegevoel en het naar binnenhalen van de natuur ten grondslag liggen aan deze stijl. Verschil met de Japandi-stijl: minder minimalistisch en warmere tinten. Maar toch ook overeenkomsten: de organische vormen, het doorleefde uiterlijk en de natuurlijke materialen. Zie je jezelf al in dit interieur met buiten zon, het geluid van de zee en sangria op de buitentafel? Dan is het zeker weten deze Ibiza 2.0-stijl.
Van welke interieurstijl houd jij? In huis hoef je niet persé één stijl toe te passen, kunnen er ook twee zijn of van alles wat: eclectisch. Toch is het wel handig om in ieder geval te weten wat je mooi vindt. Als je weet waar je van houdt, wordt je interieur sneller een geheel. Het toepassen van een stijl zorgt ervoor dat je eenheid creëert. En als je dan nieuwe meubels, kleed, verlichting, accessoires of kunst zoekt, is het gemakkelijker kiezen wat er wel en wat er niet past.

Ik houd van nieuwe indrukken, sferen, meubels, kleurenpaletten en ben dus ook dol op trends (tweeling van sterrenbeeld, dan weet je waarschijnlijk genoeg). Maar ik ben wel kieskeurig: ik pik er alleen uit wat ik écht mooi vind. En als ik naar mijn eigen meubels kijk, kan ik eigenlijk niet zeggen dat ik er snel op uitgekeken ben. Ik zou zeggen laat je erdoor inspireren, maar vooral niet dicteren en ga uit van je eigen smaak.

En als je die nog niet ontwikkeld hebt, of je vindt juist heel veel mooi of als je gewoon een slechte smaak hebt: je mag mij altijd inhuren om samen een gericht stijlplan te maken. En niet alleen de (bovenstaande) trendstijlen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een boetiekhotelsfeer, een City-chique-sfeer of een andere stijl waar jij geïnspireerd door raakt. Doe ik graag!


Wil je meer inspiratie met betrekking tot bovenstaande stijlen? Check dan mijn Pinterest borden Japandi/Wabi-Sabi en New Mediterranean.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page