top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElvire Rombouts

Opgewekt en geïnspireerd de lockdown door: Tableware

Wie is er niet dol op: tableware oftewel servies. In mijn geval schalen, kommen, borden en bekers. Deze “kommen-tic” is ontstaan toen ik ooit (vroeguh) bij vrienden van gekleurde Italiaanse keramieken borden at die ze van hun vakantie hadden meegenomen. Dat vond ik zo feestelijk in tegenstelling tot de witte Hema-borden die ik zelf had. Zo gezegd, zo gedaan. Zo’n beetje iedere vakantie was (en ben) ik wel te vinden op de markt bij een servieskraam of in een servieswinkel: er zijn in de zuidelijke landen gewoon hele hordes winkels vol met betaalbaar (en onbetaalbaar) handgemaakt servies.

Mijn mooiste schaal komt uit San Gimignano (een super toeristisch Toscaanse dorp). En 50 gulden vond ik echt veel in die tijd. Maar uit Portugal, Spanje, Mexico en Instanbul komen ook hele mooie exemplaren. Bijvoorbeeld van die leuke tapasborden. En zelfs een vakantie met het vliegtuig weerhoudt mij er niet van om tóch een schaal in mijn handbagage te proppen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat ik wel 50 grote schalen heb. De kommetjes heb ik dan niet eens meegeteld. Dus eigenlijk wordt het tijd dat die luxe keuken met glazen servieskast er komt om alles goed te kunnen etaleren. Nou ja…genoteerd op mijn wensenlijst zullen we maar zeggen.


Laat duidelijk zijn dat je serviesgoed gezien mag worden. In de keuken op een plank of in een houten of stalen vitrinekast. En op de tafel natuurlijk.

Seventies servies? Ja, ambachtelijk gemaakte producten zijn helemaal de bomb. De duurzame bomb dan. Lees er alles over in mijn eerdere blog: hoe zorg je dat je interieur langer meegaat dan een paar jaar. De seventies mokken van HK Living zijn ook zo tof. Zelf heb ik ze in drie kleuren, maar hoe meer hoe beter.

En als je voor de zoveelste keer op vrijdagavond het afhaalmenu presenteert, dan staat dat wel heel erg chic op het servies Inku van Serax van Sergio Herman. Een servies dat in vele stijlen past: modern, klassiek (de witte variant), stoer (de zwarte variant), maar toch elegant.


Het servies van Grace of Glaze spant de kroon. Dat zijn kunstwerken op zich. Ik heb ze voor het eerst gezien bij de Dutch Design Week en werd enorm aangetrokken door de prachtige tinten.

Een half jaar geleden was ik in Den Bosch en werd ik door een mooie etalage naar binnen gelokt bij Cor Unum (naast de fantastische winkel van Mister Design in de Vughterstraat). Een keramiek winkel en atelier gerund door professionals, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ze werken samen met en voor top designers zoals Roderick Vos, Maarten Baas, Mae Engelgeer en noem maar op. Een waar keramiek walhalla. Ik viel met mijn neus in de boter, want ik kreeg zomaar een uitgebreide privé rondleiding. Ze waren net bezig met het maken van amuse-bordjes voor het restaurant van Sergio Herman (zie foto). Bijzonder! Zelf werd ik enthousiast van de Bubble vaas van Jorine Oosterhoff. Neem een kijkje als het weer kan!


Ook het Delftsblauw is niet alleen meer voor toeristen. In de museumwinkel van het Van Abbemuseum kwam ik deze waanzinnig mooie schaal tegen van Royal Delft (zie afbeelding boven). Love at first sight!

Dus check die dozen op zolder uit de erfenis van je oma en laat je verrassen door haar zondagsservies. De borden staan ook leuk als je ze groepeert aan de muur overigens.

En als je meer van eenvoud houdt, dan zijn de aardewerk borden van Piet Hein Eek een idee. Strakke borden in het wit, grijs of licht blauw. Te koop bij de wereldwinkel en wordt in Thailand in een Fairtrade werkplaats gemaakt. Of koop ze bij de werkplaats/winkel van Piet Hein zelf. Je kijkt je ogen uit daar.

En dan heb je nog de gelukjes. Ik was verliefd op een Portugees servies in een exclusieve winkel in de Jordaan. Liep ik er op een dag tegenaan bij de Appie om de hoek. Ik geloof dat ik ze de hele familie cadeau heb gedaan. Want ja…kommetjes kun je niet genoeg hebben, toch? Die vraag zal ik maar niet aan Mangas (mijn man) stellen…

Tot zover de tableware inspiratie voor deze week. Als je ergens tegenaan loopt of als je simpelweg inspiratie nodig hebt op het gebied van interieur: aarzel niet om mij een e-mail te sturen. Ik antwoord altijd! Bellen mag natuurlijk ook.

En leuk als je me volgt via de social media.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page